31 Ağustos 2016 Çarşamba

Işıldak balıkları (Myctophidae) Ailesi Hakkında Bilgiler ve Tür Kartları

Işıldak balıkları (Myctophidae) Ailesi Hakkında Bilgiler ve Tür Kartları 3/1

'Işıldak balıkları (Myctophidae)' Ailesi 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı ve 'Işıldakbalığıgiller (Myctophiformes)' takımı üyesidir. Bu aile üyesi olan ve şu ana kadar 'dünya genelinde literatürde kayda geçen' güncel '33' cins (genus) ve '248' tür (species) bulunmaktadır. Bu aile üyesi olan ve literatürde 'Türkiye sularında şu ana kadar kayda geçen' güncel '11' cins (genus) ve '18' tür (species) bulunmaktadır.

Benthosema glaciale - (İng. Glacier lantern fish)

Işıldak, Işık

'Benthosema glaciale' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Işıldakbalığıgiller (Myctophiformes)' takımı ve 'Işıldak balıkları (Myctophidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Benthosema' cinsinin sularımızda '1' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Benthosema glaciale (Reinhardt, 1837)' ve ingilizce ismi 'Glacier lantern fish' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Işıldak Balığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Işıldak, Işık' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Benthosema glaciale'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Ceratoscopelus maderensis - (İng. Madeira lantern fish)

Işıldak, Işık

'Ceratoscopelus maderensis' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Işıldakbalığıgiller (Myctophiformes)' takımı ve 'Işıldak balıkları (Myctophidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Ceratoscopelus' cinsinin sularımızda '1' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Ceratoscopelus maderensis (Lowe, 1839)' ve ingilizce ismi 'Madeira lantern fish' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Işıldak Balığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Işıldak, Işık' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Ceratoscopelus maderensis'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Diaphus holti - (İng. Small lantern fish)

Işıldak, Işık

'Diaphus holti' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Işıldakbalığıgiller (Myctophiformes)' takımı ve 'Işıldak balıkları (Myctophidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Diaphus' cinsinin sularımızda '3' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Diaphus holti Tåning, 1918' ve ingilizce ismi 'Small lantern fish' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Işıldak Balığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Işıldak, Işık' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Diaphus holti'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Diaphus metopoclampus - (İng. Spothead lantern fish)

Işıldak, Işık

'Diaphus metopoclampus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Işıldakbalığıgiller (Myctophiformes)' takımı ve 'Işıldak balıkları (Myctophidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Diaphus' cinsinin sularımızda '3' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Diaphus metopoclampus (Cocco, 1829)' ve ingilizce ismi 'Spothead lantern fish' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Işıldak Balığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Işıldak, Işık' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Diaphus metopoclampus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Diaphus rafinesquii - (İng. White-spotted lantern fish)

Işıldak, Işık

'Diaphus rafinesquii' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Işıldakbalığıgiller (Myctophiformes)' takımı ve 'Işıldak balıkları (Myctophidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Diaphus' cinsinin sularımızda '3' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Diaphus rafinesquii (Cocco, 1838)' ve ingilizce ismi 'White-spotted lantern fish' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'bulunmamaktadır. Bazı çalışmalarda da 'Işıldak, Işık' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Diaphus rafinesquii'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Electrona risso - (İng. Electric lantern fish)

Işıldak, Işık

'Electrona risso' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Işıldakbalığıgiller (Myctophiformes)' takımı ve 'Işıldak balıkları (Myctophidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Electrona' cinsinin sularımızda '1' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Electrona risso (Cocco, 1829)' ve ingilizce ismi 'Electric lantern fish' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'bulunmamaktadır. Bazı çalışmalarda da 'Işıldak, Işık' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Electrona risso'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Gonichthys cocco - (İng. Cocco’s lanternfish)

Işıldak, Işık

'Gonichthys cocco' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Işıldakbalığıgiller (Myctophiformes)' takımı ve 'Işıldak balıkları (Myctophidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Gonichthys' cinsinin sularımızda '1' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Gonichthys cocco (Cocco, 1829)' ve ingilizce ismi 'Cocco’s lanternfish' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'bulunmamaktadır. Bazı çalışmalarda da 'Işıldak, Işık' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Gonichthys cocco'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)