31 Ağustos 2016 Çarşamba

İstavrit balıkları (Carangidae) Ailesi Hakkında Bilgiler ve Tür Kartları

İstavrit balıkları (Carangidae) Ailesi Hakkında Bilgiler ve Tür Kartları 2/2

Pseudocaranx dentex - (İng. White trevally)

Kral, İstavrit bozması
'Pseudocaranx dentex' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'İstavrit balıkları (Carangidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Pseudocaranx' cinsinin sularımızda '1' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Pseudocaranx dentex (Bloch & Schneider, 1801)' ve ingilizce ismi 'White trevally' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Kral Balığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Kral, İstavrit bozması' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Pseudocaranx dentex'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Seriola dumerili - (İng. Greater amberjack)

Sarıkuyruk, Avcı

'Seriola dumerili' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'İstavrit balıkları (Carangidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Seriola' cinsinin sularımızda '2' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Seriola dumerili (Risso, 1810)' ve ingilizce ismi 'Greater amberjack' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Sarı Kuyruk' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Sarıkuyruk, Avcı' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Seriola dumerili'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Seriola fasciata - (İng. Lesser amberjack)

Atlantik ton

'Seriola fasciata' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'İstavrit balıkları (Carangidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Seriola' cinsinin sularımızda '2' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Seriola fasciata (Bloch, 1793)' ve ingilizce ismi 'Lesser amberjack' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'bulunmamaktadır. Bazı çalışmalarda da 'Atlantik ton' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Seriola fasciata'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Trachinotus ovatus - (İng. Pompano)

Yaladerma, Çıplak

'Trachinotus ovatus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'İstavrit balıkları (Carangidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Trachinotus' cinsinin sularımızda '1' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Trachinotus ovatus (Linnaeus, 1758)' ve ingilizce ismi 'Pompano' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Yaladerma' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Yaladerma, Çıplak' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Trachinotus ovatus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Trachurus indicus - (İng. Arabian scad)

Arap İstavriti

'Trachurus indicus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'İstavrit balıkları (Carangidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Trachurus' cinsinin sularımızda '4' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Trachurus indicus Nekrasov, 1966' ve ingilizce ismi 'Arabian scad' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'bulunmamaktadır. Bazı çalışmalarda da 'Arap İstavriti' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Trachurus indicus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Trachurus mediterraneus - (İng. Mediterranean horse mackerel)

İstavrit, Sarıkuyruk İstavrit, Sarıkanat İstavrit

'Trachurus mediterraneus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'İstavrit balıkları (Carangidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Trachurus' cinsinin sularımızda '4' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Trachurus mediterraneus (Steindachner, 1868)' ve ingilizce ismi 'Mediterranean horse mackerel' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Sarıkuyruk İstavrit' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'İstavrit, Sarıkuyruk İstavrit, Sarıkanat İstavrit' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Trachurus mediterraneus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Trachurus picturatus - (İng. Blue jack mackerel)

İstavrit, Mavi İstavrit, Ege İstavriti, Akdeniz İstavriti, Derinsu İstavriti

'Trachurus picturatus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'İstavrit balıkları (Carangidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Trachurus' cinsinin sularımızda '4' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Trachurus picturatus (Bowdich, 1825)' ve ingilizce ismi 'Blue jack mackerel' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'İstavrit' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'İstavrit, Mavi İstavrit, Ege İstavriti, Akdeniz İstavriti, Derinsu İstavriti' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Trachurus picturatus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Trachurus trachurus - (İng. Atlantic horse mackerel)

İstavrit, Karagöz İstavrit, Kocabaş İstavrit

'Trachurus trachurus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'İstavrit balıkları (Carangidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Trachurus' cinsinin sularımızda '4' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Trachurus trachurus (Linnaeus, 1758)' ve ingilizce ismi 'Atlantic horse mackerel' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Karagöz İstavrit' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'İstavrit, Karagöz İstavrit, Kocabaş İstavrit' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Trachurus trachurus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)