IUCN Red List (IUCN Kırmızı Listesi)


IUCN Kırmızı Listesi (© Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği)

Sularımızda bulunan balıklar ile ilgili olarak gerek yaşam dengesi, gerek avcılık ve gerekse ekonomik değeri olan balık türlerinin popülasyonu (nüfusu/stokları) ile ilgili olarak birçok akademik araştırma yapılmaktadır. Bu çalışmalar bireysel akademik araştırmalar ile başlar, üniversite seviyesinde araştırmalar ile birleştirilebilir ve akabinde bu araştırmaların küresel boyutta (Dünya çapında) değerlendirilmesi en önemli konulardan biridir. İşte IUCN 'in araştırma alanlarından biri de budur ki, akademik anlamda yapılan çalışmaları hem bireysel bazda, hem de üniversite bazında değerlendirir. Kendi bünyesindeki bilim adamlarının verileri ile analizler yaparak, bölgesel (bölgeye has (endemic), yerel (native)) ve küresel olarak değerlendirerek türlerin popülasyonu (nüfusu/stokları) ile ilgili olarak kritik değerlendirmeler yapar ve bunu yayınlar.

IUCN Kırmızı Listeleri "Bern Sözleşmesi" (Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi) hükümleri uyarınca oluşturulur. “Avrupa Birliği” ve “Birleşmiş Milletler” ülkelerinde "Bern Sözleşmesi" hükümlerine riayet zorunludur. “Bern Sözleşmesi” 19 Eylül 1979 tarihinde Bern’de imzalanmış olup bu Sözleşme, 09 Ocak 1984 tarih ve 84-7601 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak 20 Şubat 1984 tarih ve 18318 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır.

Sözleşmenin amacı, yabani flora ve faunayı ve bunların yaşama ortamlarını muhafaza etmek, özellikle birden fazla devletin işbirliğini gerektirenlerin korunmasını sağlamak ve bu işbirliğini geliştirmektir.

Yaban flora ve faunanın korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerekli estetik bilimsel, kültürel, rekreasyonel, ekonomik ve özgün değerde doğal bir miras olduğunu takdir ederek ve iyolojik dengenin devamlılığında yabani flora ve faunanın oynadığı temel rolü bilerek, yabani flora ve faunanın birçok türlerinin ciddi biçimde tükenmekte olduğu ve bazılarının yok olma tehlikesine maruz olduğunu da kaydederek, yabani flora ve faunanın korunmasında, hükümetlerin ulusal amaçları ve programlarında dikkate alınması ve özellikle göçmen türlerin korunmasında uluslararası işbirliğinin gerekliliğini takdir ederek, bu sözleşme kabul edilmiştir. (19 Eylül 1979)

Ülkemiz sularındaki balıklar ve balıklar ile ilgili olarak yapılan çalışmalar da IUCN' in ve “Bern Sözleşmesi” nin koruma statüsü kapsamında bulunmaktadır, işbu sebepledir ki ülkemiz sularının da içerisinde bulunduğu "Akdeniz Deniz Fuanası" ile ilgili olarak IUCN' in yaptığı araştırma ve paylaştığı yayınlar son derece önem arz etmektedir.

Bu yayınlar da referans olarak kabul edilerek yine Türkiye' de akademik çalışmalarda kullanılmaktadır, işte bu şekilde bir araştırma döngüsü ağı kurulmuş olur. Her ülkenin kendi idari yürütme organları, çevre bakanlıkları, denizcilik bakanlıkları, tarım bakanlıkları, çevre örgütleri gibi organlar da bu çalışmaları referans olarak kabul ederler ve ülkeler kendi sınırları içerisinde bulunan iç sularda, göl, baraj, akarsu, deniz ve okyanus ekosistemlerinde popülasyonu (nüfusu/stokları) tehlike altında olan veya tehlike altına girmek üzere olan türleri korumak adına çeşitli yönetmelikler ve tebliğler çıkarırlar.

Ülkemizde ister amatör olsun, ister profesyonel olsun "Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğler" yayınlanır ve belirli zaman aralıklarında bu tebliğler güncellenirler. İşte bu tebliğlerde referans olarak alınan çok ciddi bir konudur IUCN Kırmızı Liste 'si (IUCN Red List).

Ülkemizde yetkili mercilerin bile balıklar ile ilgili yapılan bazı araştırmalardan bihaber olması, akademisyenlerin yaptığı çalışmaları, biz araştırmacıları, ister profesyonel ve ister amatör olsun balıkçıları ve denizcileri de konuya daha hassas yaklaşmamız gerekliliği konusunda oldukça dizginlemektedir. Ülkemizde özellikle son yıllarda insanlar bu tip konularda oldukça araştırmacı ve bilinçli bir kimlik kazanmaya başlamışlardır ve bu son derece önemli,  aynı zamanda oldukça sevindirici bir konudur.

Fakat konu hakkında yapılan bazı araştırmalar internet ortamında tutarsızlıklar sergilemektedir. Bunun hiç süphesiz ki ilk nedenlerinden biri, yayını yapan site, blog veya grup kurucu ve/veya üyelerinin akademik çalışmalara olan hakimiyetindeki yetersizliktir. Tutarsızlıklara sebep olan bir diğer husus ta bu yayıncı kişilerin bazılarının veya birçoğunun bilgisayar ortamındaki yetkinliklerinin kısıtlı olması sebebiyle yapmış oldukları paylaşımların hatalı olabilmesi, eksik olabilmesi, aynı zamanda da yapmış oldukları yayınların güncelliğini yitirmiş olabilmesidir.

İşte bu gibi sebeplerle genellikle bloglarda veyahut forumlarda hatalı, güncel olmayan ve hatta eksik birçok "Kırmızı Liste" uyarısı bulunmaktadır. Bu önemli konunun bu muammadan çıkması adına, ülkemiz denizlerinden Akdeniz, Ege, Marmara, Karadeniz balık türlerini büyük ölçüde kapsayan "Akdeniz ve Avrupa deniz balıklarını" hem denizlerle de ilişkili olduğundan dolayı "Akdeniz havzası tatlısu balıklarını" detaylı inceleme altına aldık.

IUCN çalışmalarında, Kızıldeniz (ve/veya Hint Okyanusu) göçmeni bazı türler ile ilgili yayınlarda eksiklikler ve yetersiz veriler bulunmaktadır. Kızıldeniz (ve/veya Hint Okyanusu) göçmeni balıkların sularımıza girişi 17 Kasım 1869 tarihinde açılan ve Akdeniz ile Kızıldeniz' i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı sayesinde olmuştur. Bu türlerin sularımızdaki bazı bireyleri tehdit altında olmasına karşın "Kızıldeniz (ve/veya Hint Okyanusu) kökenli" olmasından dolayı (Ör: Himantura uarnak) aşağıda paylaştığım listelerde yer almamaktadır. Ülkemiz sularında bulunan Kızıldeniz (ve/veya Hint Okyanusu) göçmeni balıklar ile ilgili çalışma ayrıca mercek altına alınmıştır.

Özetle aşağıda IUCN tarafından yayınlanmış bilgilere istinaden korunmaya ihtiyacı olan türlerin avcılığından oldukça kaçınmalı veyahut yumurtlama dönemlerine dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde tehlike altındaki bazı türlerin soyunun bölgesel, yerel veya küresel olarak tükenmesi an meselesidir. Son yapılan 2011 yılına ait çalışmalara göre "güncel" kırmızı listelere türkçe olarak aşağıdaki kısa yollardan ulaşabilirsiniz.



IUCN Kırmızı Liste "Birleştirilmiş Tür Listesi 2011"

Bern Sözleşmesi"'ni aşağıdaki dosyadan inceleyebilir ve indirebilirsiniz..



Saygılarımla..

Soner ALPAY