Bağlama Kütüğü Kaydı Rehberi

Tekne Alacak Amatör Denizci ve/veya Amatör Balıkçılara Özel "Bağlama Kütüğü Kaydı" Rehberi

Merhabalar,

Bloğumuzun içeriğine paralel olarak takipçi profilimiz içerisinde, "tekne sahibi olan" veya "tekne almayı düşünen" değerli takipçilerimize özel "rehber niteliğinde" bir çalışma yapmayı ve paylaşmayı uygun gördüm.

Bu sayfamızda özellikle amatör denizcilikle ilgilenen "tekne sahibi olan" veya "tekne almayı düşünen" değerli hobidaşlarımıza kanun, tebliğ ve yönetmelikler dahilinde "zorunlu" olarak dikkat etmemiz gereken hususlar ve resmi işlemlere ışık tutacağız.

Referans aldığımız kaynaklar;

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet sitesi yayın ve işlemleri
T.C. Resmi Gazete (Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Genel Yayın Müdürlüğü) Yayınları
Amatör Denizci Eğitim Sistemi İnternet sitesi yayın ve işlemleri
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet sitesi üzerinden "Gemi İsim Talebi" işlemleri
Tuzla Liman Başkanlığı İnternet sitesi yayın ve işlemleri

Bu resmi yayınlara istinaden amatör denizcilikle ilgilenen "tekne sahibi olan" veya "tekne almayı düşünen" değerli hobidaşlarımıza aşağıdaki rehber hazırlanmıştır.

Bu rehber ne işimize yarar?

* T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sunulan bir eğitim sistemi olan "Amatör Denizci Eğitim Sistemi" ne kayıt olarak amatör denizciliğe ilk adımı atabilir ve amatör denizcilikle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilir,

* “Özel Teknelerde Seyirde Bulundurulacak Asgari Emniyet Teçhizatı" İle ilgili bilgilere doğru bir şekilde ulaşabilir,

"Tekne sahibi olan" özel ("şahıs-gerçek kişi" kişisel vergi yükümlülüğü bulunan) veya tüzel kişilere ("kuruluş-şirket- kamu kurumu vb." kurumsal vergi  yükümlülüğü bulunan) idari yaptırımlar ile ilgili yol gösterici olur,

"Tekne almayı düşünen" özel ("şahıs-gerçek kişi" kişisel vergi yükümlülüğü bulunan) veya tüzel kişilere ("kuruluş-şirket- kamu kurumu vb." kurumsal vergi  yükümlülüğü bulunan) idari yaptırımlar ile ilgili yol gösterici olur,

* Güncel tebliğ, kanun ve genelgeler doğrultusunda; kontrol ve yaptırımdan sorumlu kolluk kuvvetlerinin (Sahil Güvenlik Komutanlığı) kontrolleri sırasında kişilerin "cezai yaptırımlardan korunması" ve "denizcinin güvenli ve keyifli bir şekilde hobisini icraa etmesi" hususlarında pratik ve gerçek veriler içermesi sayesinde yol gösterici olur,

Mevzuata uygun bir şekilde tekne sahibi olabilir, bu sayede cezai yaptırımlar ile karşılaşmadan teknenizi keyifle sevk ve idare edebilirsiniz.

Unutmayınız ki: Kişisel güvenliğimiz ve çevremizdeki insanların güvenliği, yasalar doğrultusunda değer kazanır. Yasalar işimizi zorlaştırmak için değil bilinçli olmak, "olumsuz bir durumla karşılaşmamak veya olumsuz bir durum yaşandığında" hakkımızın savunulması adına bize yardımcı olacak nitelikte  yürürlüğe girer. 

Mevzuata uyulmadığında yaşanılabilecek karamsar bir tabloya örnek olarak, bu sayfanın en altında yaşanmış bir olay ve bu olay sonucunda kaleme alınan "Deniz Kazası İnceleme Raporu" bize konunun ne kadar önemli olduğunu teyit ve tescil etmektedir. Bu kazada ölenlere rahmet ve ailelerine baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

Tekne Alacak Amatör Denizci ve/veya Amatör Balıkçılara Özel "Bağlama Kütüğü Kaydı" Rehberi

Amatör denizcilik ile ilgileniyorsak, alacağımız tekne "özel tekne" olacaktır. "Özel Tekne" nitelendirmesinin dışındaki tekneleri sevk ve idare edemeyiz.

Özel Tekne: Ticari amaç olmaksızın münhasıran gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan, ulusal standarda göre ölçüldüğünde boyu (LH) 2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan, mülkiyeti gerçek kişilere veya faaliyet konusu su sporları olan dernek veya vakıflara ait tekneler ile bu şartlardan bir veya birkaçını haiz olmamakla birlikte, bağlama kütüğüne kayıtlı olup özel tekne ruhsatnamesi almış olan tekneleri tanımlamaktadır. (Seyir sırasında teknede en çok 12 kişi bulunabilir)

Eğer "Amatör Denizci Belgesi" alacaksak bilmemiz gerekenler şunlardır;

* "Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kanolar/kayaklar ile ulusal ve uluslararası yarış sınıfı (kürek sporu tekneleri ile Optimist, Laser, Fin, 420, 470, Pirat, Dragon, Wind Surf gibi yelken sporu tekneleri) spor amaçlı tekneleri kullananlarda ADB aranmaz." hükmüne istinaden "Amatör Denizci Belgesi" alma zorunluluğumuz olmaz.

* Bir yukarıdaki madde dışarısında kalan, motorlu, motor gücü 10 beygir ve üzeri "2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan, mülkiyeti gerçek kişilere veya faaliyet konusu su sporları olan dernek veya vakıflara ait tekneler ile bu şartlardan bir veya birkaçını haiz olmamakla birlikte, bağlama kütüğüne kayıtlı olup özel tekne ruhsatnamesi almış olan tekneleri" kullanmak için "Amatör Denizci Belgesi" alma zorunluluğumuz vardır.

"Amatör Denizci Belgesi" Gemi adamı yeterlik belgesi yerine geçmez. Bu belgeyle "Gemilerin Gemi Adamlarıyla Donatılmasına İlişkin Yönergede" belirtilen resmî kurumlara ait ve resmî hizmete mahsus hizmet motorları hariç hiçbir tekne ve gemide ücret karşılığında çalışılamaz.

"Amatör Denizci Belgesi" Turizm mevzuatı uyarınca belgelendirilmiş, ticari faaliyette bulunmaksızın gezi ve sportif amaçlı olarak mürettebatsız (bare-boat) kiralanan ticari yatlar kiracı sıfatıyla "Amatör Denizci Belgesi" sahibi kişilerce sevk ve idare edilebilirler. Ayrıca, yabancı uyruklular kendi ülkelerinden almış oldukları belgenin tanıdığı yetkiler çerçevesinde anılan tekneleri kullanabilir. Özel tekneler hiç bir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Bu tekneler, malikleri veya yetki verdikleri kişiler teknede bulunmaları kaydıyla, akraba ve arkadaşlarını gezi, eğlence ve amatör balıkçılık amacıyla tekneye alabilirler.

"Amatör Denizci Belgesi" Olmadığı halde özel tekne kullanan kişilere 2.500 Türk Lirası idari para cezası uygulanır. "Amatör Denizci Belgesi" İle ticari faaliyette bulunan kişilere 2.500 Türk Lirası idari para cezası uygulanır. Faaliyetin tekrarı halinde ise ayrıca, kişinin Amatör Denizci Belgesi iki yıl süreyle askıya alınır.

* "Amatör Denizci Eğitim Sistemi" ne kayıt olarak amatör denizciliğe ilk adımı atabilir ve amatör denizcilikle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Eğer "Özel Tekne" alacaksak bilmemiz gerekenler şunlardır;

* Alacağım teknenin bağlama kütüğüne kayıt edilmesi gerekiyor mu?

"Bağlama Kütüğü Uygulama Yönetmeliğine" İstinaden "Bağlama Kütüğüne Kaydedilmesi Gereken" özel tekneler;

a) 18 gros tonilatonun altında ve 2,5 metre ve üzerindeki; Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilmemiş ticari gemi, deniz ve içsu araçları,

b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçlarıdır.

"Bağlama Kütüğü Uygulama Yönetmeliğine" İstinaden "Bağlama Kütüğüne Talep Olunması Halinde Kaydedilmesi Gereken" özel tekneler;

a) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekme hükümlerine bağlı olmaksızın; yabancı uyruklu olup oturma izni bulunan gerçek kişilere ait özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,

b) Devlete ait olup temel kamu hizmetlerinde kullanılan gemi, deniz ve içsu araçları,

c) Boyu 2,5 metrenin altındaki ticari ve özel gemi, deniz ve içsu araçları,

ç) Gençlik ve Spor Bakanlığınca tescil edilmiş spor kulübü ve federasyonların envanterinde kayıtlı olup da münhasıran spor faaliyetleri için kullanılan gemi, deniz ve içsu araçlarıdır. ((ç) bendinde belirtilen gemilerin kaydına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.)

Bağlama kütüğüne kayıt işlemleri; Öncelikle resmi kayıt altına alınmış bir tekneye sahip olmamız gerekir. Teknemiz, motorumuz, can yeleklerimiz ve yangın tüpümüz faturalı ve CE (AB mevzuatına uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini sağlık, güvenlik ve tüketicinin ve çevrenin korunması gerekliliklerine uygunluğunu gösteren ve Conformité Européenne kelimelerinin baş harflerinden oluşan imge) belgeli ve ayrıca üreticinin gemi/su aracı yapı bildirisi (tonilato) olmalıdır.

1. Eğer teknemiz 5 metreden küçük ise (maksimum 4,99) "Bağlama Kütüğü Harcına Tabi Değildir", eğer 5 metre veya üzeri ise belirli metre aralıklarında belirlenmiş "Bağlama Kütüğü Harcı" teknenizi kaydettireceğiniz limanın belirlediği vergi dairesine yatırılır. (Örnek; Tuzla Liman Başkanlığı, bu harcın "Bostancı Veraset ve İntikal Vergi Dairesine" yatırılmasını talep etmektedir.) Bu belgeyle birlikte,

2. Motor ve teknenin faturalarının dip toplam tutarına istinaden, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre* % 8 ÖTV vergisi kaydettireceğiniz limanın belirlediği vergi dairesine yatırılır. (Örnek; Tuzla Liman Başkanlığı, bu harcın "(Ümraniye Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi" yatırılmasını talep etmektedir.) Eğer motor ve/veya teknenin faturası üzerinde ÖTV ödenmiştir ibaresi veya dip toplamın matrahı içerisinde ÖTV matrahı görünüyor ise, bu ÖTV' nin daha önce ödendiğini gösterir. Bu durumda ÖTV ödemesi yapılmasına gerek yoktur.

(*T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre; Şişirilebilir olanlar (tabanları ahşap veya polyester olsun olmasın, birim ağırlığı 100 kg geçmeyenler, kürekli kayıklar ve kanolar ÖTV kapsamı dışındadırlar. Tek başına dıştan takma motorlar ÖTV Kanunu eki listede yer almadığından ÖTV’ye tabi olmadığı gibi, motor takılmakla birlikte birim ağırlığı 100 kg geçmeyen tekneler de ÖTV’ye tabi bulunmamaktadır. Ayrıca motor takılsın veya takılmasın şişirilebilir botlar (motor takılması halinde 100 kg geçse dahi) ÖTV’ye tabi değildir. Satın alınan kürekli bir kayığın, sonradan motor monte edilerek 100 kg geçen bir deniz aracı haline getirilmek suretiyle kullanılmaya başlanması halinde, bu motorlu tekne için ÖTV beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. Bu durumda ÖTV’nin matrahı, motor da dahil teknenin bedeli olacaktır. Verginin mükellefi, söz konusu deniz araçlarına motor takarak ÖTV’ye tabi mal haline getirmek suretiyle kullanan olacaktır.) Bu belgeyle birlikte,

3. T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet sitesi üzerinden "Gemi İsim Talebi" işlemi yapılacaktır. (Bir sonraki başlıkta "Gemi İsim Talebi" işleminin yapılışı adım adım gösterilecektir.) Belge olarak çıktı alınacak ve bu belgeyle birlikte,

4. "Gemi İsim Talebi" ile alınan isim, teknenin dış (borda) kısmında baş iskele ve sancak omuzluklarına ve kıçına yazılacak. Buna ilave olarak kıçtaki ismin altına L.TUZLA (Bağlama kütüğü kaydı yapacağınız limanın ismi*) yazılacak. Yazı yüksekliği en az 10 cm, yazı genişliği ise en az 2 cm olacak şekilde yapılacak ve "tekne isimlerinin yazılı olduğu bu bölgelerin" resmi çekilerek çıktı alınacaktır. (En az 3 adet resim) bu belgelerle birlikte,

5. Teknemizin, motorumuzun, can yeleklerimizin ve yangın tüpümüzün faturası, CE belgeleri ve ayrıca üreticinin gemi/su aracı yapı bildirisi (tonilato) belgeleriyle birlikte,

6. Eğer tekne (ve motor) şahsa ait ise tekne ise "Nüfus cüzdan fotokopisi", şirket adına kayıtlı ise "şirket evrakları; Ticari sicil gazetesi, İmza sirküleri, Son 3 ayda alınmış faaliyet belgesi)" belgeleriyle birlikte,

7. Tüm bu belgeler ve çalışmalar bir araya getirildikten sonra "Tekne kayıt dilekçesi" düzenlenerek ilgili Liman başkanlığına başvuru tamamlanır. (Tekne kayıt dilekçesi ilgili Liman Başkanlığı’ndan temin edebilir.)

"Gemi İsim Talebi" kayıt ve takip işlemleri aşağıdaki görsel dosyalarda adım-adım gösterilmiştir.



Eğer "tekneyi başka bir limana nakletmek" istiyorsanız, vermemiz gereken dilekçe örneği ve gerekli belgeler aşağıdaki dosyada belirtilmiştir. (Referans: Tuzla Liman Başkanlığı İnternet sitesi)




Eğer "sahibi bulunduğumuz tekneyi satmak" veya "başkasına ait tekneyi almak" istiyorsanız, vermemiz gereken dilekçe örneği ve gerekli belgeler aşağıdaki dosyada belirtilmiştir. (Referans: Tuzla Liman Başkanlığı İnternet sitesi)



Önemli Bilgilendirmeler ve Uyarılar;

* Bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve içsu araçları Türk bayrağı çekmek zorundadır.

* Ruhsatname, gemi, deniz ve içsu aracının kaydedildiği bağlama kütüğünü tutmakla görevli başkanlık tarafından düzenlenir. Ruhsatnamenin geçerlik süresi beş yıldır. Ruhsatnamesi yenilenmeyen gemi, deniz ve içsu araçları sefere çıkamazlar.

* Ruhsatnamesi olmayan gemi, deniz ve içsu araçlarına, denizcilik mevzuatına göre verilmesi zorunlu belgeleri düzenlenmez, liman ve içsu dâhilinde bile olsa sefere çıkmasına izin verilmez.

* 5 Metre veya üzeri tekne almayı düşünüyorsanız harç ödemeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayınız.

* Harca tabi (5 metre ve üzeri teknelerde) ruhsatname vize harcı, cari yıl harç miktarı ile vize edilen yıl sayısının çarpılması suretiyle hesaplanır. (Örnek; 5 yıl vizeli ruhsatnamede vize harcı = harç X 5 tir.)

Eğer tekne sahibiyseniz ve bağlama kütüğü kaydınız yok ise, acilen yaptırmanız gerekir. BAĞLAMA KÜTÜĞÜ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 28. Madde içeriğince "Ruhsatnamesi olmayan veya zamanında vize işlemi yapılmayan gemi, deniz ve içsu aracının mâliki ve işletenine, tescil edilmemesi veya vize yaptırılmaması nedeniyle idari para cezası uygulanır. Bu ceza, tahsil edilemeyen ruhsat ve vize harç tutarının beşte birine ilave olarak ruhsatnamenin düzenlenmesi veya vizenin yapılması gereken tarihten itibaren geç kalınan her ay için %5 eklenerek hesaplanır. Harca tabi olmayan gemi, deniz ve içsu aracına ise 25 inci maddenin altıncı fıkrasında belirlenen miktar üzerinden hesaplama yapılır. Geçirilen süre bir aydan az olması halinde aya tamamlanır." hükmü uygulanır.

* Eğer ikinci el tekne alacaksanız, "liman kaydı olmayan bir tekneyi satın almayınız",

* 10 Beygir (hp) ve üzeri motora sahip bir tekne donanımına sahip olmayı düşünüyorsanız, "Amatör Denizci Belgesi" sahibi olmanız gerekliliğini unutmayınız.

* "Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kanolar/kayaklar ile ulusal ve uluslararası yarış sınıfı (kürek sporu tekneleri ile Optimist, Laser, Fin, 420, 470, Pirat, Dragon, Wind Surf gibi yelken sporu tekneleri) spor amaçlı tekneleri kullananlarda ADB aranmaz." hükmüne istinaden "Amatör Denizci Belgesi" alma zorunluluğumuz olmaz.

* Bir yukarıdaki madde dışarısında kalan, motorlu, motor gücü 10 beygir ve üzeri "2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan, mülkiyeti gerçek kişilere veya faaliyet konusu su sporları olan dernek veya vakıflara ait tekneler ile bu şartlardan bir veya birkaçını haiz olmamakla birlikte, bağlama kütüğüne kayıtlı olup özel tekne ruhsatnamesi almış olan tekneleri" kullanmak için "Amatör Denizci Belgesi" alma zorunluluğumuz vardır.

"Amatör Denizci Belgesi" Gemi adamı yeterlik belgesi yerine geçmez. Bu belgeyle "Gemilerin Gemi Adamlarıyla Donatılmasına İlişkin Yönergede" belirtilen resmî kurumlara ait ve resmî hizmete mahsus hizmet motorları hariç hiçbir tekne ve gemide ücret karşılığında çalışılamaz.

"Amatör Denizci Belgesi" Turizm mevzuatı uyarınca belgelendirilmiş, ticari faaliyette bulunmaksızın gezi ve sportif amaçlı olarak mürettebatsız (bare-boat) kiralanan ticari yatlar kiracı sıfatıyla "Amatör Denizci Belgesi" sahibi kişilerce sevk ve idare edilebilirler. Ayrıca, yabancı uyruklular kendi ülkelerinden almış oldukları belgenin tanıdığı yetkiler çerçevesinde anılan tekneleri kullanabilir. Özel tekneler hiç bir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Bu tekneler, malikleri veya yetki verdikleri kişiler teknede bulunmaları kaydıyla, akraba ve arkadaşlarını gezi, eğlence ve amatör balıkçılık amacıyla tekneye alabilirler.

"Amatör Denizci Belgesi" Olmadığı halde özel tekne kullanan kişilere 2.500 Türk Lirası idari para cezası uygulanır. "Amatör Denizci Belgesi" İle ticari faaliyette bulunan kişilere 2.500 Türk Lirası idari para cezası uygulanır. Faaliyetin tekrarı halinde ise ayrıca, kişinin Amatör Denizci Belgesi iki yıl süreyle askıya alınır, bunu aklınızdan çıkarmayınız.

* Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresi sahibi olmayanların, teknelerinde parakete (paragat) ve benzeri profesyonel amaçlı su ürünleri avcılığında kullanılan malzemeleri bulundurmaları ve kullanmaları yasaktır. (Bkz. http://turkiyedenizbaliklarivedenizbilimleri.blogspot.com.tr/p/su-urunleri-avclgn-duzenleyen-tebligler.html)

* Amatör denizcilik ile ilgileniyorsak, alacağımız tekne "özel tekne" olacaktır. "Özel Tekne" nitelendirmesinin dışındaki tekneleri sevk ve idare edemeyiz. (Özel Tekne: Ticari amaç olmaksızın münhasıran gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan, ulusal standarda göre ölçüldüğünde boyu (LH) 2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan, mülkiyeti gerçek kişilere veya faaliyet konusu su sporları olan dernek veya vakıflara ait tekneler ile bu şartlardan bir veya birkaçını haiz olmamakla birlikte, bağlama kütüğüne kayıtlı olup özel tekne ruhsatnamesi almış olan tekneleri tanımlamaktadır. Seyir sırasında teknede en çok 12 kişi bulunabilir.)

* Birçok takipçimizin aklında ÖTB (Özel Tekne Belgesi) almam gerekiyor mu? Şeklinde sorular şekillenebilir. Hemen cevaplayalım; "5897 sayılı Kanun ile özel teknelerin Bağlama Kütüğüne kaydının zorunlu hale gelmesiyle, 13.09.2009 tarihli ve 27348 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Teknelerin Donatımı Ve Kullanacak Kişilerin Yeterlikleri Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle Özel Tekne Belgesi kaldırılmıştır."

* "Özel Teknede Bulundurulması Zorunlu Asgari Emniyet Teçhizatı" listesini yanınızda bulundurunuz ve bu techizatın zorunlu tüm ekipmanını teknenizde bulundurunuz.

* ÖZEL TEKNEDE BULUNDURULMASI ZORUNLU ASGARİ EMNİYET TEÇHİZATI

1. Can Yeleği, her teknede seyirde teknede bulunan kişi sayısı kadar (balıkadam elbisesi giymiş kişiler için gerekmez) bulunacaktır.
2. Çocuk Can Yeleği, her teknede seyirde teknede bulunan çocuk sayısı kadar bulunacaktır.
3. Can simidi, tekne boyu 10 metreden ve sürati saatte 7 deniz milinden az teknelerde aranmaz. Tekne boyu 10 metreden az ancak sürati saatte 7 deniz milinden yüksek olan tekneler ile boyu 10–15 metre arasında olan her teknede bir adet can simidi (at nalı şeklinde de olabilir) bulunacaktır. Boyu 15–24 metre arasında olan her teknede birisi ışıklı ve 20 metre savlolu olmak üzere SOLAS tipi 2 adet can simidi bulunacaktır.
4. Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’nün öngördüğü şekilde Seyir Fenerleri, Siyah Küre, Kampana, Düdük ve benzeri teçhizat ile Manyetik Pusula her teknede bulunacaktır.
5. Yangın Söndürme Tüpü; bir ve daha fazla motoru ve sabit yakıt tankı bulunan teknelerde, motor dairesinde veya motor kutusu dışında motor başına 1 adet 6 kg’lık; kapalı güvertesi olmayan, kıçtan takma motorlu ve taşınabilir yakıt tanklı teknelerde 1 Adet 2 Kg’lık ; kamaralı teknelerde her kamarada 1 adet 2 kg’lık, Kuzinesi olan teknelerde kuzine yakınında 1 adet 2 kg’lık bulunacak, sertifikalı olacaktır.
6. Radar Reflektörü, Tehlike bayrağı ve El Feneri her teknede bulunacaktır.
7. Pis Su Tankı; tuvalet, banyo ve/veya lavabosu olan teknelerde bulunacak, kişi başına günde en az 2 litre x 2 günlük birikime uygun hacimde olacaktır.
8. Pis Su Güverte Boşaltma Flanşı; pis su tankı olan bütün teknelerde bulunacaktır.
9. Denize Çöp Atılmasının Yasak Olduğunu Belirten Levha; MARPOL uyarınca boyu 12 metreyi aşan bütün teknelerde bulunacak, herkesin göreceği bir yere asılacaktır.
10. Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü Kitabı ve Can Kurtarma İşaretleri Tablosu her teknede bulunacaktır.

Güncel "BAĞLAMA KÜTÜĞÜ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ" aşağıdadır.



Mevzuata uyulmadığında yaşanılabilecek karamsar bir tabloya örnek olarak, bu sayfanın en altında yaşanmış bir olay ve bu olay sonucunda kaleme alınan "Deniz Kazası İnceleme Raporu" bize konunun ne kadar önemli olduğunu teyit ve tescil etmektedir. Bu kazada ölenlere rahmet ve ailelerine baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz.





Mevzuata, kurallara, tebliğe ve kısacası yasalara uyarsanız rahatlıkla ve güvenle balığa çıkabilir, dilerseniz denizin iyotlu kokusunu ciğerinize çekmek için birkaç tur atabilirsiniz. :)

Pruvanız neta, rüzgarınız yolunuza olsun..

Saygılarımla,

Soner ALPAY