Tebliğler/Tüzükler

Denizciliği, Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğler/Tüzükler


Türkiye denizlerinde, iç sularında, göl havza ve akar sularında su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesinin sağlanması için su ürünleri avcılığına ilişkin yükümlülük, sınırlama ve yasaklar bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak ilgili bakanlıklarca tebliğ şeklinde yayınlanır. Bu yayınlar resmi gazetede tebliğ edilerek yürürlüğe girerler ve bizlere düşen sorumluluklar; bu tebliğler hakkında bilinç sahibi olmak ve ilgi tebliğlerin yaptırımlarının uygulanmasında ister gözlemci, ister uygulayıcı ve ister gerekli mercilere ihbarcı olarak hakim rol almaktır. Ancak bu sayede ülkemiz sularındaki balıkların popülasyonu (nüfusları/stokları) koruma altına alınmış olacaktır.

Denizciler için de "DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ" aşağıdaki linkten (PDF formatında) direkt görüntülenebilir ve kaydedilebilir.


Amatör ve profesyonel denizcilerin ve/veya balıkçıların kurallarına uyması gereken tebliğler yukarıda belirtilmiştir. (Amatörler için 4/2 numaralı 2016/36 nolu tebliğ, profesyoneller için 4/1 numaralı 2016/35 nolu tebliğ)

Günümüzde bazı amatör balıkçılar avlarını yaparken hem 4/2 nolu tebliğ gereği dikkat edilmesi gereken av limit ve sınırlamalarına dikkat etmediği gibi, "tuttukları deniz ürünlerini satma" girişiminde dahi bulunmaktadırlar. Bu durum kanunen suçtur ve kolluk kuvvetlerinde yapılan denetlemelerde tebliğde belirtilen av zamanı, av mahali, av şekli, av malzemesi ve av limitleri dışında bir uygulama "1380 sayılı Su Ürünleri Kanununa" dayanılarak cezalandırılır.

Sularımızdaki türlerin avlanmasını, korunmasını ve av denetimini sağlayan, dört yılda bir güncellenen (01.09.2016 itibariyle resmen yürürlüğe girecek) yeni tebliğler "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı" tarafından yayınlandı. Bu yeniliklere binaen blog verilerimizde güncellemelere gidilmiştir. Birçok tabloda artık çok daha detaylı verilere de ulaşabileceksiniz.

Yeni tebliğler ile ilgili birkaç yorumda bulunmak istiyorum.

Su ürünleri avcılığının düzenlenmesi hakkında yayınlanan son tebliğlere bloğumuzun "Tebliğler/Tüzükler" sayfasından ulaşabilirsiniz. Son tebliğler bilindiği üzere 01.09.2016 ve 31.08.2020 tarihleri arasındaki dört sene boyunca yürürlükte kalacaktır.

Bu tebliğlerde gerek bazı eksiklik ve hatalar bulunması, gerek Lüfer "Pomatomus saltatrix" türünün bir önceki tebliğde 20 cm. olan avlanabilir minimum boy limitinin, bu son tebliğde 18 cm. ye düşürülmesi bizi genel olarak üzmüştür. Son tebliğde "tebliğ hükmünü yok sayacak" veyahut "kavram karmaşasına yol açabilecek" dolayısıyla bir kısım çevrelerce "menfi olarak kullanılabilecek" durumlar fark ettim ve tespitlerim konusunda İlgi makama mail yoluyla detaylı bir çalışma gönderdim. Fakat "kavram karmaşasına yol açabilecek" dolayısıyla bir kısım çevrelerce "menfi olarak kullanılabilecek" durumlar" olabileceğinden dolayı ilgi Bakanlığa göndermiş olduğum (23.08.2016 tarihli) e-postayı (maili) burada paylaşmayacağım.

Sularımızdaki önemli türlerin korunması adına son tebliğde sevindirici gelişmeler de olmuştur. Misal sularımızdaki Orfoz türlerinden "Epinephelus marginatus", değerli bir Lagos türümüz "Epinephelus aeneus" ve kıyı bölgelerinde kontrolsüz avcılıkla yıpranan Mahmuzlu camgöz "Squalus acanthias" türlerimiz "avlanması tamamen yasak türler" kapsamına alınmıştır. Denizlerimizde amatör (sportif amaçlı) avlanabilecek bazı türlere de "zaman yasağı" uygulanması, bazı türlerin adet ve boy limitlerinin artırılması, bazı türlerin tebliğe eklenmesi (Eşkina "Sciaena umbra", 3 adet, minimum 25 cm.), Mavi yüzgeçli orkinos "Thunnus thynnus" türü avcılığına ülke genelinde kota uygulanarak, "Orkinos Yakalama Dökümanı (BCD)" düzenlettirilmesi zorunluğu getirilmesi sevindirici önemli gelişmeler olarak karşımıza çıkmaktadır.


Saygılarımla,

Soner ALPAY