31 Ağustos 2016 Çarşamba

Harharyas balıkları (Carcharhinidae) Ailesi Hakkında Bilgiler ve Tür Kartları

Harharyas balıkları (Carcharhinidae) Ailesi Hakkında Bilgiler ve Tür Kartları 2/1

'Harharyas balıkları (Carcharhinidae)' Ailesi 'Yüzme kesesi olmayan, Kıkırdaklı balıklar, Yassı solungaçlılar (Elasmobranchii)' sınıfı ve 'Köpekbalığıgiller (Carcharhiniformes)' takımı üyesidir. Bu aile üyesi olan ve şu ana kadar 'dünya genelinde literatürde kayda geçen' güncel '12' cins (genus) ve '59' tür (species) bulunmaktadır. Bu aile üyesi olan ve literatürde 'Türkiye sularında şu ana kadar kayda geçen' güncel '2' cins (genus) ve '8' tür (species) bulunmaktadır.

Carcharhinus altimus - (İng. Bignose shark)

Kocaburunlu Köpek, Büyükburun köpek

'Carcharhinus altimus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olmayan, Kıkırdaklı balıklar, Yassı solungaçlılar (Elasmobranchii)' sınıfı, 'Köpekbalığıgiller (Carcharhiniformes)' takımı ve 'Harharyas balıkları (Carcharhinidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Carcharhinus' cinsinin sularımızda '7' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Carcharhinus altimus (Springer, 1950)' ve ingilizce ismi 'Bignose shark' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'bulunmamaktadır. Bazı çalışmalarda da 'Kocaburunlu Köpek, Büyükburun köpek' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Carcharhinus altimus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Carcharhinus brevipinna - (İng. Spinner shark)

Sivri Camgöz, Sivriburun Camgöz, Harharyas, Köpek

'Carcharhinus brevipinna' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olmayan, Kıkırdaklı balıklar, Yassı solungaçlılar (Elasmobranchii)' sınıfı, 'Köpekbalığıgiller (Carcharhiniformes)' takımı ve 'Harharyas balıkları (Carcharhinidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Carcharhinus' cinsinin sularımızda '7' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Carcharhinus brevipinna (Müller & Henle, 1839)' ve ingilizce ismi 'Spinner shark' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Sivri Camgöz' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Sivri Camgöz, Sivriburun Camgöz, Harharyas, Köpek' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Carcharhinus brevipinna'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Carcharhinus limbatus - (İng. Blacktip shark)

Harharyas, Köpek, Siyah Yüzgeçli Köpek

'Carcharhinus limbatus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olmayan, Kıkırdaklı balıklar, Yassı solungaçlılar (Elasmobranchii)' sınıfı, 'Köpekbalığıgiller (Carcharhiniformes)' takımı ve 'Harharyas balıkları (Carcharhinidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Carcharhinus' cinsinin sularımızda '7' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Carcharhinus limbatus (Müller & Henle, 1839)' ve ingilizce ismi 'Blacktip shark' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Köpek Balığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Harharyas, Köpek, Siyah Yüzgeçli Köpek' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Carcharhinus limbatus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Carcharhinus longimanus - (İng. Oceanic whitetip shark)

Harharyas, Köpek

'Carcharhinus longimanus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olmayan, Kıkırdaklı balıklar, Yassı solungaçlılar (Elasmobranchii)' sınıfı, 'Köpekbalığıgiller (Carcharhiniformes)' takımı ve 'Harharyas balıkları (Carcharhinidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Carcharhinus' cinsinin sularımızda '7' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Carcharhinus longimanus (Poey, 1861)' ve ingilizce ismi 'Oceanic whitetip shark' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'bulunmamaktadır. Bazı çalışmalarda da 'Harharyas, Köpek' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Carcharhinus longimanus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Carcharhinus melanopterus - (İng. Blacktip reef shark)

Harharyas, Köpek, Siyah Yüzgeçli Köpek

'Carcharhinus melanopterus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olmayan, Kıkırdaklı balıklar, Yassı solungaçlılar (Elasmobranchii)' sınıfı, 'Köpekbalığıgiller (Carcharhiniformes)' takımı ve 'Harharyas balıkları (Carcharhinidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Carcharhinus' cinsinin sularımızda '7' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Carcharhinus melanopterus (Quoy & Gaimard, 1824)' ve ingilizce ismi 'Blacktip reef shark' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Köpekbalığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Harharyas, Köpek, Siyah Yüzgeçli Köpek' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Carcharhinus melanopterus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Carcharhinus obscurus - (İng. Dusky shark)

Siyah Köpek *

'Carcharhinus obscurus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olmayan, Kıkırdaklı balıklar, Yassı solungaçlılar (Elasmobranchii)' sınıfı, 'Köpekbalığıgiller (Carcharhiniformes)' takımı ve 'Harharyas balıkları (Carcharhinidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Carcharhinus' cinsinin sularımızda '7' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Carcharhinus obscurus (Lesueur, 1818)' ve ingilizce ismi 'Dusky shark' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'bulunmamaktadır. Bazı çalışmalarda da 'Siyah Köpek *' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Carcharhinus obscurus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)