31 Ağustos 2016 Çarşamba

Hani balıkları (Serranidae) Ailesi Hakkında Bilgiler ve Tür Kartları

Hani balıkları (Serranidae) Ailesi Hakkında Bilgiler ve Tür Kartları 2/1

'Hani balıkları (Serranidae)' Ailesi 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı ve 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı üyesidir. Bu aile üyesi olan ve şu ana kadar 'dünya genelinde literatürde kayda geçen' güncel '75' cins (genus) ve '535' tür (species) bulunmaktadır. Bu aile üyesi olan ve literatürde 'Türkiye sularında şu ana kadar kayda geçen' güncel '5' cins (genus) ve '11' tür (species) bulunmaktadır.

Anthias anthias - (İng. Swallowtail seaperch)

Berber

'Anthias anthias' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'Hani balıkları (Serranidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Anthias' cinsinin sularımızda '1' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Anthias anthias (Linnaeus, 1758)' ve ingilizce ismi 'Swallowtail seaperch' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Berber Balığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Berber' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Anthias anthias'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Epinephelus aeneus - (İng. White grouper)

Lagos, Grida, Lahoz, Kayahanisi, Taşhanisi, Beyaz Lahoz

'Epinephelus aeneus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'Hani balıkları (Serranidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Epinephelus' cinsinin sularımızda '5' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Epinephelus aeneus (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817)' ve ingilizce ismi 'White grouper' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Lahos' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Lagos, Grida, Lahoz, Kayahanisi, Taşhanisi, Beyaz Lahoz' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Epinephelus aeneus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Epinephelus caninus - (İng. Dogtooth grouper)

Orfoz, Sivridişli Orfoz

'Epinephelus caninus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'Hani balıkları (Serranidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Epinephelus' cinsinin sularımızda '5' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Epinephelus caninus (Valenciennes, 1843)' ve ingilizce ismi 'Dogtooth grouper' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Orfoz' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Orfoz, Sivridişli Orfoz' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Epinephelus caninus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Epinephelus costae - (İng. Goldblotch grouper)

Orfoz, Lahoz

'Epinephelus costae' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'Hani balıkları (Serranidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Epinephelus' cinsinin sularımızda '5' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Epinephelus costae (Steindachner, 1878)' ve ingilizce ismi 'Goldblotch grouper' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'bulunmamaktadır. Bazı çalışmalarda da 'Orfoz, Lahoz' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Epinephelus costae'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Epinephelus marginatus - (İng. Dusky grouper)

Orfoz, Sarıhani

'Epinephelus marginatus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'Hani balıkları (Serranidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Epinephelus' cinsinin sularımızda '5' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Epinephelus marginatus (Lowe, 1834)' ve ingilizce ismi 'Dusky grouper' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'bulunmamaktadır. Bazı çalışmalarda da 'Orfoz, Sarıhani' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Epinephelus marginatus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Epinephelus tauvina - (İng. Greasy grouper)

Orfoz, Taşhanisi

'Epinephelus tauvina' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'Hani balıkları (Serranidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Epinephelus' cinsinin sularımızda '5' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Epinephelus tauvina (Forsskål, 1775)' ve ingilizce ismi 'Greasy grouper' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'bulunmamaktadır. Bazı çalışmalarda da 'Orfoz, Taşhanisi' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Epinephelus tauvina'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Hyporthodus haifensis - (İng. Haifa grouper)

Orfoz, Taşhanisi, Börtlek, Arap

'Hyporthodus haifensis' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'Hani balıkları (Serranidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Hyporthodus' cinsinin sularımızda '1' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Hyporthodus haifensis (Ben-Tuvia, 1953)' ve ingilizce ismi 'Haifa grouper' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Orfoz, Börtlek, Arap*' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Orfoz, Taşhanisi, Börtlek, Arap' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Hyporthodus haifensis'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Mycteroperca rubra - (İng. Mottled grouper)

Orfoz, Taşhanisi, Sivriburun Lahoz, Züber

'Mycteroperca rubra' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Levrekgiller (Perciformes)' takımı ve 'Hani balıkları (Serranidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Mycteroperca' cinsinin sularımızda '1' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Mycteroperca rubra (Bloch, 1793)' ve ingilizce ismi 'Mottled grouper' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Taş Hanisi' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Orfoz, Taşhanisi, Sivriburun Lahoz, Züber' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Mycteroperca rubra'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)