31 Ağustos 2016 Çarşamba

Dil balıkları (Soleidae) Ailesi Hakkında Bilgiler ve Tür Kartları

Dil balıkları (Soleidae) Ailesi Hakkında Bilgiler ve Tür Kartları 2/1

'Dil balıkları (Soleidae)' Ailesi 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı ve 'Yassıbalıklar (Pleuronectiformes)' takımı üyesidir. Bu aile üyesi olan ve şu ana kadar 'dünya genelinde literatürde kayda geçen' güncel '31' cins (genus) ve '174' tür (species) bulunmaktadır. Bu aile üyesi olan ve literatürde 'Türkiye sularında şu ana kadar kayda geçen' güncel '7' cins (genus) ve '13' tür (species) bulunmaktadır.

Buglossidium luteum - (İng. Solenette)

Akdil, Küçük Dil

'Buglossidium luteum' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Yassıbalıklar (Pleuronectiformes)' takımı ve 'Dil balıkları (Soleidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Buglossidium' cinsinin sularımızda '1' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Buglossidium luteum (Risso, 1810)' ve ingilizce ismi 'Solenette' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Küçük Dil Balığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Akdil, Küçük Dil' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Buglossidium luteum'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Dicologlossa cuneata - (İng. Wedge sole)

Dil

'Dicologlossa cuneata' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Yassıbalıklar (Pleuronectiformes)' takımı ve 'Dil balıkları (Soleidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Dicologlossa' cinsinin sularımızda '1' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Dicologlossa cuneata (Moreau, 1881)' ve ingilizce ismi 'Wedge sole' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Dil Balığı*' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Dil ' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Dicologlossa cuneata'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Microchirus azevia - (İng. -)

Dil

'Microchirus azevia' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Yassıbalıklar (Pleuronectiformes)' takımı ve 'Dil balıkları (Soleidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Microchirus' cinsinin sularımızda '3' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Microchirus azevia (de Brito Capello, 1867)' ve ingilizce ismi '-' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Dil Balığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Dil ' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Microchirus azevia'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Microchirus ocellatus - (İng. Foureyed sole)

Benekli Dil

'Microchirus ocellatus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Yassıbalıklar (Pleuronectiformes)' takımı ve 'Dil balıkları (Soleidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Microchirus' cinsinin sularımızda '3' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Microchirus ocellatus (Linnaeus, 1758)' ve ingilizce ismi 'Foureyed sole' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Benekli Dil Balığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Benekli Dil' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Microchirus ocellatus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Microchirus variegatus - (İng. Thickback sole)

Lekeli Dil

'Microchirus variegatus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Yassıbalıklar (Pleuronectiformes)' takımı ve 'Dil balıkları (Soleidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Microchirus' cinsinin sularımızda '3' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Microchirus variegatus (Donovan, 1808)' ve ingilizce ismi 'Thickback sole' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Lekeli Dil Balığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Lekeli Dil' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Microchirus variegatus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)



Monochirus hispidus - (İng. Whiskered sole)

Küçük Dil, Tekyüzgeçli Dil

'Monochirus hispidus' Bilimsel ismiyle anılan bu tür taksonomik olarak 'Yüzme kesesi olan, Kemikli balıklar, Işınlı yüzgeçliler (Actinopterygii)' sınıfı, 'Yassıbalıklar (Pleuronectiformes)' takımı ve 'Dil balıkları (Soleidae)' ailesi üyesidir. Türün üyesi olduğu 'Monochirus' cinsinin sularımızda '1' türü kayda geçmiştir. Akademik yayınlarda bilimsel ismi (Scientific name) 'Monochirus hispidus Rafinesque, 1814' ve ingilizce ismi 'Whiskered sole' olarak geçen bu türün, güncel 'Türkiye Deniz Balıkları Tübitak Listesi' ismi 'Küçük Dil Balığı' olarak geçer. Bazı çalışmalarda da 'Küçük Dil, Tekyüzgeçli Dil' ismi yaygın olarak kullanılır.

Tür kartı aşağıda paylaşılmıştır. Tür kartının üzerine tıklatarak ''Monochirus hispidus'' türüyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilir, dilerseniz kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. (Bu tablolar ticari amaçla kullanılamaz. Soner ALPAY)